The Larick Centre
Tayport, Fife
communitylearning & enterprise

The Larick Centre
Tayport, Fife


Status
Completed March 2020


Client
Tayport Community Trust


Contract
£2.3 million


Funders
Various


Awards
GIA (Leisure & Culture) Commendation 2020


The Larick Centre, in the small coastal town of Tayport, on the River Tay, is a beacon of hope and opportunity for the local community. This new centre is very much conceived, planned and now operated by Tayport Community Trust, and has been quoted as ‘a building by the community, for the community’.

Tayport Community Trust appointed Collective Architecture in 2014 to design a new community centre, having been gifted a three-acre site, which was home to a redundant steel fabrication shed. With the project being entirely grant funded, budgetary constraints were a significant driver in the project’s development. Initial proposals considered retaining the existing shed, however, due to the sheer scale of the shed it became clear that the costs for retention would be prohibitive.

Throughout the design of the Larick Centre, Collective Architecture engaged in consultations and workshops to communicate design ideas, ask questions and build our understanding of what was needed by the community. Working with drawings, models and presentations, these exercises shaped the evolution of the design and defined the building’s requirements.

The site has a unique setting located at the southern edge of Tayport next to three Sites of Special Scientific Interest. In developing proposals it was important to recognise the challenges faced when designing within an area that is rich in history, flora and fauna, and the importance for new buildings to respect the wider landscape setting of the site. The new building references the site’s industrial past and agricultural context through its built form and choice of materials. Respecting the local neighbourhood in scale and geometry the simple gabled forms imbue a robust but sensitive identity within the townscape.

Positioned to maximise views to the Estuary, and set back from the street to respect neighbours, the building invites visitors in through an arcade and recesses in the facade. The main circulation route runs through the core of the building linking key community and sport facilities. Circulation has been kept to a minimum by centrally locating the reception area and carving out space for informal meeting spaces and information points along the central route. Visual connections are fostered between the main public spaces using glazed screens, providing a feeling of openness and transparency.

The newly opened centre houses a large sports hall, a number of smaller halls, meeting spaces, and a café. Collective Architecture has aimed to provide the client with maximum operational flexibility, giving resilience day to day and through the life of the building, always responding to the needs of the community.

The naturally lit public spaces have been designed with flexibility in mind to cater for a multitude of community uses. The main hall’s scale makes it suitable for sport, community and social events. The smaller spaces have been separated with movable walls to allow for expansion and contraction to suit varied and changing uses of these spaces.

Collective Architecture is now working with Tayport Community Trust on Phase 2, a 32 pitch campsite with a modern amenity building adjacent the Larick Centre. With both the centre and the campsite being ideally located for access to the Fife Coastal Path, Tentsmuir Forest and a national nature reserve, this community run development will encourage tourism to Tayport and be a big boost to the local economy.