Dicks Hill, Stranraer
Urban renewal
housingstrategy

Dicks Hill, Stranraer
Urban renewal


Status
On Site


Client
Dumfries and Galloway Housing Partnership


Contract
Value £20m


Funders
Scottish Government


Dicks Hill sits geographically close to Stranraer town centre and rolling hills to the South yet is dislocated socially and architecturally from its surroundings. The predominant housing type (2-storey 4x4) does not maximise the site’s potential for spectacular views, useable gardens and welcoming streets and creates extensive step-climbing. Local shops are inconsistently scattered around the site, bus routes are under threat and shared public buildings are inadequate.

Our proposals connect Dicks Hill to the town centre, walks within the surrounding landscape and to new local identities within Dicks Hill itself. Existing streets have been used wherever possible but these have been adapted to form clearly defined, more welcoming and accessible routes through the site. Look out for the dense and bustling Avenue, the green pedestrian ‘Spine’ connecting the top and bottom of the hill, shared local resources, individual street patterns and home zones based around sustainable elements.

A place can only be understood through local participation. The development of Dicks Hill offers residents the opportunity to shape their own neighbourhood and homes. We propose a variety of house types relative to site location and encourage residents to be actively involved in the development of the type of house they want to live in, what shape it is, what material it is made of or colour it should have, but also what places and streets should look an be like, Through this process Dicks Hill will become a place that offers a home and creates a local identity that is unusual, surprising and diverse.

Diverse and innovative housing arrangements are crucial to the successful development of Dicks Hill. The spaces in-between homes and public building are equally important. Three proposed areas (Pedestrian ‘Spine’, Avenue and Nature Trail) forge links between the new Community ‘Hub’ building, the Project, new shops and the school. In addition to this, local satellite spaces, based around sustainable resources, relate to each housing type. These proposed shared buildings, routes and spaces actively encourage social interaction, improve orientation and provide a sense of place.