Garnock Community and Visitors Hub
Glengarnock, North Ayrshire
community

Garnock Community and Visitors Hub
Glengarnock, North Ayrshire


Status
Planning


Client
North Ayrshire Council


Contract
TBC


Collective Architecture have recently secured planning approval for an exciting new project at Lochshore in the Garnock Valley, North Ayrshire. The proposed Garnock Visitor and Community Hub is located adjacent to Kilbirnie Loch, set within the Clyde Muirshiel Regional Park. We are working in collaboration with North Ayrshire Council, Scottish Enterprise and Hub South West to deliver an exemplar facility, that offers facilities for visitors and provides a base for outdoor activities and events within the parkland. This building is an integral part of an overall masterplan and regeneration strategy for Lochshore, providing focus to a complex site.

The wider vision for Lochshore is to create a destination focusing on the health and well-being of the local and wider community that shall deliver environmental, economic, regeneration, health, mental health and social benefits.

The building has been designed to marry the particular brief requirements with its stunning context and opportunities for views towards Kilbirnie Loch and overlooking the Garnock rugby pitches. The existing sloped topography has been maximised to provide sports changing facilities to a lower ground floor level (with direct access to pitches and lochside activities) with shared communal facilities above. The upper areas provide access to the building’s main entrance and command views across the site.

Two, parallel pavilions sit proudly in the landscape above a robust base level. The pavilions are linked by a shared, secure entrance courtyard and associated glazed link, with level access directly from the car park area and viewing terrace towards the loch and rugby pitches. Internally, the building has been arranged to link the cafe, outdoor terrace, workshops and other shared areas in a flexible way around the main entrance and viewing area.

The building form and materials have been designed to reflect the industrial heritage of the site in a modest and contemporary way. The upper pavilions are clad in robust, ribbed metal covering to both roof areas and upper walls. These sit on a textured concrete base with a large recess for sitting, shelter and direct access to changing. Large areas of glazing are provided to the upper areas to facilitate access and views to courtyards, terraces and shared areas.

The visitor hub proposal is currently pending a decision from Scottish Government’s Regeneration Capital Grant Fund to provide funding for construction.